TV-overvågning
Huset har desværre været plaget af en række tyverier og hærværk på vores fællesarealer.
Efter forskellige tiltag for at øge sikkerheden for beboernes ejendele blev det i 2018 besluttet at etablere tv-overvågning af indendørs fællesarealer i huset.
Med tv-overvågning følger et klart ansvar og lovgivning som vi her vil redegøre for til beboere og bestyrelse.
Hvis I som beboer opdager tyveri, indbrud, hærværk eller vold så henvend jer til bestyrelsen hurtigst muligt, så optagelserne eventuelt kan indgå i et opklaringsforløb.
Vi følger "Datatilsynets vejledning om tv-overvågning i boligorganisationer".
For beboere:
1. Systemet optager ikke lyd så alle samtaler kan foretages i fuld fortrolighed.
2. Optagelser opbevares i 30 dage.
3. Brud på husorden er ikke nok til at gennemgå tv-overvågning.
4. Ved eventuelt erstatningkrav, tyveri, indbrud, hærværk eller vold vil tv-overvågning blive benyttet.
5. Erstatningskrav defineres som enhver unødig økonomisk post der lægger foreningen til last og kan henføres direkte til en beboer.
For bestyrelsen:
1. Boligorganisationen bør have forsøgt mindre indgribende midler, før man iværksætter tv-overvågning.
2. Tv-overvågning af områder, som er tæt på boligen, og som beboere skal anvende for at komme ud og ind af deres hjem, bør undgås. F.eks. trappeopgange, elevatorer og gangarealer. Kun når alvorlig kriminalitet, f.eks. brandstiftelse eller vold, nødvendiggør tv-overvågning, kan sådanne områder overvåges.
3. Overvågningen skal så vidt muligt indrettes sådan, at det ikke fremgår af optagelserne, hvilke personer der færdes direkte til og fra beboernes indgangsdøre.
4. Hvis de problemer, der begrunder tv-overvågningen, kun findes i en bestemt opgang i bebyggelsen, bør de øvrige områder ikke overvåges.
5. Tv-overvågningen bør desuden indstilles, hvis det problem, der var årsagen til etableringen er forsvundet.
6. Billedoptagelser fra tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed skal slettes senest 30 dage efter, at de er optaget.
7. Kravet om sletning gælder ikke, hvis en optagelse skal bruges i en konkret sag.
8. Boligorganisationen skal underrette den pågældende om opbevaringen inden for 30-dage.
9. Den person, tvisten drejer sig om, har krav på efter anmodning at få udleveret en kopi af optagelsen. Der skal ske anonymisering af de andre personer, der indgår i optagelserne.
10. Det er lovligt for boligorganisationen at gennemgå og anvende optagelserne med det formål at udlevere materiale til politiet. Politiet kan have bedt om det, eller boligorganisationen har indgivet en politianmeldelse.
11. Boligorganisationen må selv anvende optagelserne, hvis der er tale om, at organisationen i det konkrete tilfælde skal gøre et krav om erstatning gældende.
12. Boligorganisationen må ikke anvende optagelser eller billeder fra tvovervågningen i konkrete sager om mindre overtrædelse af husordenen, som ikke kan give anledning til et erstatningskrav.
13. Det er ikke lovligt at gennemse optagelserne for at belure personer eller for at snage i private forhold, f.eks. for at afsløre eventuelle affærer eller lignende.
14. Det er heller ikke lovligt at foretage en generel gennemgang af tv-optagelserne for at afdække, om der eventuelt måtte være beboere, som overtræder interne retningslinjer som husorden og lignende.
15. Enhver udlevering eller videregivelse af optagelser eller billeder må kun ske under iagttagelse af persondataloven. Der er også tale om en videregivelse i lovens forstand, når optagelserne vises til personer, der ikke arbejder i boligorganisationen.
16. Optagelser eller billeder må efter reglerne kun udleveres, hvis der er et klart og udtrykkeligt samtykke fra alle genkendelige personer på optagelsen eller billedet, eller udleveringen sker til politiet i kriminalitetsopklarende øjemed.
17. Boligorganisationen skal oplyse om tv-overvågningen til personer, der fast kommer i området, herunder f.eks. ansatte og personer, der udfører arbejde i boligområdet. Det bør ske forud for tv-overvågningens etablering.